Videoconferencing

Nummer #1 vraag:

Kunnen we onze bestaande vergaderruimte geschikt maken voor videoconferencing?

Steeds meer bedrijven en instellingen krijgen de wens vanuit hun organisatie om een bestaande vergaderruimte zodanig in te richten dat deze beschikt over de faciliteiten voor het goed kunnen houden van een Teams vergadering. Met andere woorden willen zij hun bestaande vergaderruimte transformeren tot een Zoom Room of videoconferentie vergaderruimte.

Videoconferencing in 2021

Het is duidelijk dat de huidige Corona pandemie een behoorlijk transitie teweeg heeft gebracht in de vergaderruimte. Waar (online) video- vergaderen tot voor kort door een kleine groep écht actief werd gedaan. Is het niet meer weg te denken uit de hedendaagse moderne vergaderruimte.

Daarbij is een compleet nieuwe behoefte ontstaan waar de faciliteiten van deze vergaderruimte meer op toegespitst dienen te worden. In de praktijk blijk namelijk nog té vaak dat een video- vergadering bestaat uit een 5/6 tal personen in de vergaderruimte, zittend voor één laptop voorzien van ingebouwde camera en microfoon. Dat is natuurlijk geen oplossing voor het prettig en goed bijwonen van een online videovergadering.

Om je vergaderruimte geschikt te maken voor videoconferencing zijn we een aantal onderdelen nodig. Laten we er voor het gemak even van uit gaan dat je over een bestaande vergaderruimte beschikt. Die al voorzien is van presentatiemiddelen (een beamer of een groot scherm). Hier voegen we een aantal elementen aan toe.

Alle door MMconcept geleverde videoconferentie systemen zijn geschikt voor Teams, Zoom, Google Hangout, Starleaf, Bluejeans…

Goede verstaanbaarheid, voor iedereen. Met Beamtracking microfoons.

Het belangrijkste is een professionele videoconferentie microfoon. Dit is vaak een microfoon die beschikt over Beamforming of Beamtracking technologie. En daarmee in staat is om iedereen die zich in de vergaderruimte bevindt, goed verstaanbaar te maken tijdens de videovergadering.  Waar deze microfoon altijd over beschikt zijn technologieën als AEC (Acoustic Echo Cancellation) en ANR (Acoustic Noise Reduction). Dit is essentieel om gebruikt te kunnen worden tijdens een online videovergadering.

Je wilt immers namelijk niet dat de microfoon zowel iedereen in de ruimte goed versterkt en tegelijkertijd ook de digitaal aanwezige deelnemers weer versterkt. Dit moet je kunnen filteren. En daar zorgen deze technologieën voor.

Daar beschikt dus niet iedere videoconferentie microfoon zomaar over!

MM-Concept-407
thumbnail (5)

Samen in beeld

Een goede videoconferentie oplossing in een vergaderruimte kenmerkt zich daarnaast door het toepassen van een professionele video conferentie camera. Deze camera moet in staat zijn om alle deelnemers die aanwezig zijn in de vergaderruimte goed in beeld te brengen. En daarmee dus ook zichtbaar te maken voor de digitaal aanwezige deelnemers tijdens de online video vergadering. Daarbij kenmerkt een goede video conferentie camera zich door een uitstekende beeldkwaliteit en scherpte. Daarmee onderscheidt deze zich van een webcam zoals ingebouwd in bijvoorbeeld een laptop. Verschillen in omgevingslicht (kunstmatig of daglicht) zijn minder van invloed op een goede beeldkwaliteit.

Door de video conferentie camera op de juiste wijze te installeren in de vergaderruimte ontstaat een beeld waarin iedere deelnemer goed zichtbaar is. En waarbij er niet ‘neer’ of ‘opgekeken’ wordt naar de deelnemers die aanwezig zijn in de vergaderruimte. We willen namelijk op een gelijkwaardig niveau communiceren met de digitaal aanwezige deelnemers. Daarom is het juist positioneren van de video conferentie camera een belangrijk onderdeel van een goede video conferentie vergaderruimte.

Deze organisaties zijn je al voorgegaan met een Videoconferencing oplossing van MMconcept:

Op kantoor werken moet
een traktatie zijn

Video conferentie toevoegen aan je bestaande vergaderruimte of een compleet nieuwe vergaderruimte inrichten die geschikt is voor het houden van online videovergaderingen? Doe het dan buitengewoon goed. Dat betekend meer dan alleen state-of-the-art apparatuur (laten) installeren. Maar denk ook goed aan de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheden die je je collega’s binnen jouw organisatie gaat geven. En bedenk je goed dat je zult moeten ‘concurreren’ met een, meer dan comfortabele, thuis werkplek. De trend is ingezet en meer dan 50% thuiswerken is inmiddels bij meer en meer organisaties de norm aan het worden.

Wat de behoefte naar goed ingerichte video- vergaderruimtes steeds groter maakt. Maar waarbij de behoefte er ook is om op een minstens net zo comfortabele manier als thuis te kunnen video vergaderen.

Daarom is wellicht nog wel het aller belangrijkste onderdeel van je videoconferencing systeem, de hardware codec die erachter zit. En hoeveel gebruiksgemak biedt die je gebruiker voor een kwalitatief excellente videovergadering? Wij rusten al onze video conferentie systemen uit met een dergelijke codec. Wat de basis vormt voor iedere goede implementatie.

” We willen dat het gebruik van een video conferentie systeem zo voor de hand ligt als dat technisch realiseerbaar is. Een video conferentie systeem moet in een kwestie van seconden operationeel zijn. Een vergaderruimte binnen lopen en met één of twee kabels binnen dertig seconden een Teams vergadering starten. Zo moet het.”

Denk goed na over functionaliteit

Wat voor functionaliteit is voor jou belangrijk in je nieuwe video conferentie ruimte? Maak het vooral niet te moeilijk. Je wilt je gebruikers niet overrompelen met tal van functionaliteiten, die het primaire gebruik van de video conferentie ruimte bemoeilijken. Maar je moet wel nadenken over functies als Draadloos presenteren, en de combinatie hiervan met video conferentie. Zichtbaarheid is ook minder vanzelfsprekend dan dat je in eerste instantie zou aannemen. Wil je gebruik maken van automatische speaker tracking? Waarbij de camera op basis van geluidsdetectie onderscheidt kan maken wie er in de vergaderruimte spreekt. En deze volledig automatisch zelf in beeld brengt. Denk ook na over video conferencen op Ultra-HD resoluties. Is dit zinvol? En brengt die voor jou de juiste toegevoegde waarde?

MM-Concept-171
Direct een vrijblijvend advies om jouw vergaderruimte geschikt te maken voor videoconferencing?

Of bel 0592 – 760 006 en krijg Mark direct aan de lijn.