AUDIO OPLOSSINGEN

Nieuwe geluidsinstallatie Theaterzaal De Schalm Podium Zuidhaege

Zaal De Schalm is een populaire ruimte binnen Podium Zuidhaege en dit heeft vooral te maken met de fantastische bouw van deze kapel. Het is een warme en sfeervolle ruimte die echt tot de verbeelding spreekt. Kortom, een prachtige zaal waar concerten, toneelvoorstellingen en feesten gegeven kunnen worden. MMconcept mocht in deze kapel een nieuwe geluidsinstallatie plaatsen. Dit was een flinke uitdaging!

Mark Molema van MMconcept vertelt: “De grootste technische uitdaging waren de akoestische eigenschappen van de kapel. Door de zeshoekige vorm, de vele harde wanden, houten vloer en hoge plafonds was De Schalm een absolute akoestische nachtmerrie voor versterkte muziek. De kapel dateert namelijk uit 1913 en voorziet vooral in een fijne akoestiek om de spraakverstaanbaarheid tijdens diensten, on-versterkt, zo hoog mogelijk te maken. De nachtmerrie start vanaf het moment dat je dit elektronisch wilt versterken middels geluidsapparatuur, terwijl dit absoluut noodzakelijk is in de huidige vorm van gebruik van de kapel.”

Op de vraag hoe hij dit technisch heeft opgelost vertelt Mark: “In het systeemontwerp hebben we ons gefocust op twee belangrijke uitgangspunten. Optimale spraakverstaanbaarheid met een zeer geringe kans op rondzingen. En een stuurbare laagweergave middels een cardioïde opstellingen voor onze subwoofers. Zo concentreren we de energie van onze laagweergave op de plek waar we dit hebben willen. Namelijk de tribune. En elimineren we zoveel mogelijk de afstraling naar de andere delen in de kapel om ongewenste reflecties tegen te gaan.”

“Wij geloven erg in de filosofie “Less is more”. Hoe minder (geluids-)energie we in een vertrek stoppen, hoe minder last we gaan hebben van ongewenste bijeffecten zoals nare reflecties. Een line-array was een oplossing geweest. Maar door de grote hoeveelheid energie die hieraf komt en de moeilijkheid om deze energie ook in de verticale as goed te kunnen sturen over het volledige spectrum was een probleem. Dit zou niet in een betaalbare, maar ook niet in een wenselijke oplossingen resulteren. Daarom hebben we bewust gekozen voor het plaatsen van één enkele top luidspreker per kant voor de links/rechts weergave en een enkele top luidspreker voor de midden weergave (het centercluster).”

“Belangrijk hierbij is wel dat we een luidspreker toepassen die een hoge uniformiteit heeft in zijn afstraalgedrag. Zowel horizontaal als verticaal. En over een spreiding beschikt die ‘groot’ genoeg is om de grote delen op de tribune te bestrijken. De MAG Audio NX12 was hiertoe uitstekend in staat.”

Waarom MAG Audio hier de doorslag gaf? “MAG Audio is onmiskenbaar in haar kwaliteit en de vakmanschap van haar producten. MAG Audio fabriceert alles zelf. Van componenten tot aan de behuizing van de luidsprekers. Hierdoor wordt de beste afstemming bereikt tussen de individuele componenten en het kastontwerp. Daarnaast past MAG Audio slimme ontwerp filosofieën toe op haar scheidingsfilters in de top luidsprekers. De afstemming tussen de midden- en hoge tonen driver is perfect en dit terug te zien in de verticale afstraling van het systeem rond het cross-over gebied.”

“Dit komt de spraakverstaanbaarheid enorm ten goede, zelfs op lagere volumes. Door het toepassen van de MAG Audio NX12 hebben een top luidspreker die niet alleen beschikt over ruim voldoende rendement. Maar ook een stabiel en fraai afstraalgedrag over de grote delen van de tribune die hij moet weten te bestrijken.”

Over het eindresultaat is Mark Molema duidelijk: “Gaaf! Ik ben er erg enthousiast over. Het is ongekend hoeveel headroom en gain-before-feedback we kunnen realiseren met deze setup. Dit is natuurlijk mede te danken aan de krachtige Powersoft Ottocanali 4K8 DSP versterker, die we hebben ingezet. Waarmee we een enorm efficiënte installatie hebben weten te realiseren, waar de gebruikers van Podium Zuidhaege jaren vooruit kunnen!

Ook theatertechnicus Robert Witt van Podium Zuidhaege is happy: “Als theaterthechnicus verzorg ik licht en geluid bij voorstellingen en presentaties. Ons oude audiosysteem was echt aan vervanging toe. We wilden graag een betere dekking in de zaal, betere gain-before-feedback, betere verstaanbaarheid en meer inputs op de mixer. Wij kwamen ‘via-via’ met Mark Molema van MMconcept in contact en hij wist ons te overtuigen om voor MAG Audio te kiezen. We zijn heel erg tevreden met de geboden oplossing. Het publiek ook trouwens, want we hebben al verschillende complimenten mogen ontvangen. Heel leuk!’

Impressie van het eindresultaat

Ontdek ook onze andere referenties
MM-Concept-171

Direct contact met Mark?

Of bel 0592 – 760 006 en krijg Mark direct aan de lijn.